All on 4 – geen zakkende tanden meer in je open lach

Er zijn nog steeds genoeg mensen die vroegtijdig veel tanden kwijtraken en een kunstgebit nodig hebben. Zo’n halve eeuw geleden kwam je dan bijna altijd uit bij een kunstgebit, een acrylplaatje met tanden eraan vast. De tandheelkundige techniek heeft zich echter behoorlijk ontwikkeld en zorgt ervoor dat hinderlijke ervaringen met zo’n kunstgebit verbeterd zijn. Zo kan iemand met een loszittende prothese ervoor kiezen om een klikgebit te nemen. Zo’n gebit komt vast te zitten aan een soort schroefjes die in je kaken zijn geboord. Je klikt als het ware je gebit vast. De research is nog veel verder gegaan. Want tegenwoordig kun je ook vaste gebitten laten maken, de All on 6 of de All on 4. Waarbij de cijfers voor het aantal implantaten staan waar het gebit muurvast aan komt te zitten. Dus nog een stapje verder dan elke dag je gebit in- en uitklikken.

De evolutie van kunstgebitten

Meld je tandarts dat je toe bent aan een kunstgebit of een klikgebit? Dan kan het zijn dat je nog lang niet op opa- of oma-leeftijd bent en zo’n gebit gewoon niet fraai vindt. Er is dan dus het veel mooiere alternatief van een All on 4 gebit. Esthetisch heb je dan tanden die niet van echt te onderscheiden zijn. En heb je een enorme kauwkracht en geen probleem met het ‘bewegen’ van een gebit. De oude kunstgebitten hebben na verloop van tijd dat euvel namelijk wel. Dat komt omdat de kaken gaan slijten bij het gebruik van die gebitten. Toch loopt lang niet iedereen rond met een ‘All on’ en dat heeft te maken met de kosten van zo’n superieur artificieel gebit. Lang niet iedereen kan zomaar 15.000 euro ophoesten voor die prachtige gebitsreconstructie.

All on 4 implantaten

De ‘All on’ is dus geen gewone prothese maar ook zeker geen klikgebit. Het laatste wordt vastgeklikt op knoppen of op een staaf (ook steg of bar genoemd). Dat gebit gaat ’s avonds uit en wordt buiten de mond gereinigd. Een All on 4 blijft in je mond en is door een implantoloog vastgezet; net of heb je weer nieuwe tanden en kiezen. De tanden zelf zitten vast aan een gebitsplaat die vervolgens met 4 implantaten (ofwel kunstwortels) zeer stevig aan je kaak is gehecht. 

Verschil tussen beide kaken

De All on vier is als vast gebit steevast goed voor je onderkaak. Bij de bovenkaak zijn meer opties. Denk aan de All on 6 maar ook All on 8 zou zomaar kunnen. Dat heeft vooral te maken met het punt dat het kaakbot in de bovenkaak een stuk brozer is dan dat van de onderkaak. Het houvast boven is dus minder. Voor een perfect houvast en een evenwichtige kauwkrachtverdeling is vaak een All on 6 voor de bovenkaak aan te raden. Zo kun je dus voor onder 4 implantaten krijgen en voor boven bijvoorbeeld 6. 

Wees de kaakslijtage voor met een All on 4

Wanneer zou je een All on 4 moeten overwegen? Onafhankelijk van het punt dat je een kunstgebit nodig hebt of een nieuwere versie daarvan, is het altijd van belang om toch zo snel mogelijk over te gaan op een vast gebit met implantaten. Dit omdat je kaken dan nog niet erg zijn gaan slijten. Als de kosten je weerhouden, weet dan dat er in het buitenland goede mogelijkheden zijn om tegen aantrekkelijke tarieven een vast gebit te bemachtigen.