DNA onderzoek

Wat je moet weten over DNA-onderzoek en slechtziendheid

Ben jij erg benieuwd naar alles wat met DNA te maken heeft en alle nieuwe snufjes of dat gebied? Of ben je benieuwd naar wat DNA onderzoek te maken kan hebben met slechtziendheid en of hier zaken uit geconcludeerd kunnen worden? Via DNAtesten.be kunnen diverse soorten DNA testen worden besteld. Hieronder meer informatie over wat je moet weten over DNA-onderzoek en slechtziendheid. 

Onderzoekers kunnen steeds meer te weten komen over ziektes en aandoeningen aan de hand van DNA materiaal. Daarom is het ook niet zo verwonderlijk dat onderzoekers steeds meer proberen om oorzaken van bepaalde aandoeningen te achterhalen door middel van het bestuderen van DNA materiaal. Zo wordt er door een oogarts in opleiding gezocht naar doorbraken op het gebied van oogheelkunde. Zij is vooral bezig met het onderzoeken van Macula degeneratie.

Wat is macula degeneratie?

Macula degeneratie is een oogaandoening waarbij een persoon (vaak op latere leeftijd) of door veelvuldig roken minder goed gaat zien. Door een ophoping van afvalstoffen en/of bloedvaatjes die lekken en cellen beschadigen kan deze oogaandoening ontstaan waarbij de gele vlek in het netvlies is beschadigd. Je kunt er niet altijd veel tegen doen, zeker niet als het erfelijk is, maar gezonde voeding kan wel helpen om dit proces te vertragen. 

Wat is er ontdekt?

Na veelvuldig onderzoek is er ontdekt dat mensen uit dezelfde families die deze oogaandoening ontwikkelen eerder last krijgen van atrofie, de vorm van droogheid van Macula en een aantal jaren eerder klachten krijgen. Zo kunnen familieleden dus eerder ingelicht worden en gewezen worden op het belang van gezonde voeding, voldoende beweging en zo min mogelijk of niet roken. Het foute gen is inmiddels ontdekt, maar er dient nog veel meer onderzoek gedaan te worden om meer informatie te vergaren. Mocht die informatie er zijn, dan kunnen er wellicht genen ontwikkeld worden die ervoor kunnen zorgen dat de aandoening zich niet kan ontwikkelen. Doordat het gen bekend is wat de aandoening veroorzaakt, kunnen familieleden dus eerder worden ingelicht en eventueel in de toekomst snel geholpen worden door middel van gentherapie.

Hoe weet ik of ik Macula degeneratie heb?

Zie jij grijze beelden in het midden van je gezichtsveld of zie je waziger? Dan is dat vaak een teken dat er iets aan de hand is en is het verstandig om naar de huisarts te gaan om te laten checken of er iets aan de hand is met je ogen. Bij twijfel zal de huisarts je voor verder onderzoek doorverwijzen naar een oogarts.